Τοποθεσια

τοποθεσια

Το Καστελλόριζο (αλλιώς Καστελόριζο ή Μεγίστη) είναι το ανατολικότερο νησί του Αιγαίου, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και της Ευρώπης.

Αντωνης και Χριστινα Πατινιωτη – Mandraki Paradise

Γενικά στοιχεία Καστελλόριζου (Μεγίστη)

Το Καστελλόριζο (αλλιώς Καστελόριζο ή Μεγίστη) είναι το ανατολικότερο νησί του Αιγαίου, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και της Ευρώπης. Ανήκει στα Δωδεκάνησα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται μόλις 1,25 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, 308 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα και 150 ναυτικά μίλια από την Κύπρο. Έχει έκταση λίγο μικρότερη των 9 τ.χμ. και μήκος ακτών σχεδόν 20 χμ.

Η Μεγίστη είναι το επίσημο όνομα του Καστελλόριζου, το οποίο λέγεται ότι το πήρε είτε λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο νησί από ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών με πιο διάσημο απ’ όλα τη Ρω, είτε από το όνομα του βασιλιά Μεγιστέα. Το όνομα Καστελλόριζο που σημαίνει κόκκινο φρούριο το πήρε από το κόκκινο κάστρο (Castello Rosso) που είναι χτισμένο στην είσοδο του λιμανιού.

Είναι ένα πολύ μικρό, αλλά πανέμορφο νησί, το οποίο αποτελείται από ένα αμφιθεατρικό, φυσικό λιμάνι και περίπου 250 κατοικήσιμα σπιτάκια. Αν και το νησί έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, θα σας υποδεχθούν πολύ εγκάρδια.

Τα πανέμορφα διώροφα νεοκλασικά σπίτια με τις βαμμένες εξώπορτες, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις κεραμοσκεπές, καθώς και οι επιβλητικοί τρούλοι των εκκλησιών, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του νησιού.

Στο Καστελλόριζο θα απολαύσετε τη θάλασσα και το ζεστό κλίμα μακριά από τη βουή της πόλης. Από γαστρονομικής απόψεως, εκτός από το φρέσκο ψάρι που πραγματικά θα χορτάσετε στα εστιατόρια της παραλίας, δοκιμάστε και τα ντόπια γλυκά “κατουμάρια”, “στραβά” και χαλβά.

Το καθημερινό σας μπάνιο μπορείτε να το απολαύσετε στον Άη Γιώργη του νησιού, στον Άγιο Στέφανο, στις πλάκες και στο Μαντράκι.

Αξιοθέατα

Το νησί πέρα από το ένδοξο παρελθόν του προσφέρεται και για οικολογικές διαδρομές, καθώς και περιπάτους. Επίσης, έχει να επιδείξει αρκετά αξιοθέατα, τα οποία ο επισκέπτης δε θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

Μητρόπολη Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης (1835)

Ο μεγάλος μητροπολιτικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης δεσπόζει στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μαντράκι. Είναι ένα λαμπρό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο είναι συνυφασμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Είναι ένας ναός εξαιρετικής τέχνης, με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό, χτισμένος σε ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής. Η στέγη του μητροπολιτικού αυτού ναού στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία.

Λυκιακός τάφος

Λύκιοι ονομάζονταν οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας, γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος. Ο Λυκιακός τάφος είναι ένας τάφος του 4ου αιώνα π.Χ., ο οποίος είναι λαξευμένος στους πρόποδες του Κάστρου.

Παλαιόκαστρο

Το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου. Το Παλαιόκαστρο είναι ένας αρχαίος οικισμός με πολλά κτίσματα και δεξαμενές. Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη. Στην ίδια περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.

Γαλάζια σπηλιά

Η Γαλάζια σπηλιά του Καστελλόριζου που είναι γνωστή και ως «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» – από τις φώκιες που κατοικούν μέσα, είναι ένα από τα σπανιότερα και καταπληκτικότερα γεωλογικά φαινόμενα που κρύβει η γη μας στην αγκαλιά της και που αξίζει να επιχειρήσει κανείς αυτό το ταξίδι μέχρι το μακρινό αυτό νησάκι, το οποίο απέχει από το κεντρικό λιμάνι γύρω στα 3 ναυτικά μίλια. Είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας, ενώ θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου. Είναι πλούσιο σε σταλακτιτικό στολισμό και φωτίζεται από τις ανταύγειες των ακτινών παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό στο είδος του σε ομορφιά και γοητεία. Βρίσκεται στο νότιο σημείο του νησιού, έχει μήκος γύρω στα 150μ. εσωτερικά, πλάτος 37μ. περίπου και ύψος γύρω στα 40μ., ενώ η είσοδός του είναι στο ύψος μιας μικρής βάρκας, μόλις που χωράει όταν είναι μπονάτσα και αντικρίζει την ανατολή. Το γαλήνιο νερό της σπηλιάς μοιάζει με ένα απέραντο γαλαζοπράσινο καθρέπτη με χίλιους ιριδισμούς, που φωτίζει το τεράστιο αυτό παλάτι των παραμυθιών, με αμέτρητους σταλακτίτες και χιλιάδες αγριοπερίστερα με διάφορα χρώματα. Στο Γαλάζιο σπήλαιο μπορεί κανείς να πάει μόνο με βάρκα.

Μουσείο

Το μουσείο βρίσκεται κοντά στα ερείπια του κάστρου και περιλαμβάνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Εκεί μπορείτε να δείτε και να ακούσετε την ιστορία του νησιού, η οποία προβάλλεται καθημερινά στις 12:00 το μεσημέρι, εκτός Δευτέρας.

Άγιος Γεώργιος του βουνού

Αφού περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια γύρω από το λιμάνι, αξίζει να ανεβείτε τα 401 σκαλιά που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού (ή Βουνιού, όπως λέγεται στο Καστελλόριζο). Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μια κατακόμβη, καθώς και ο Άγιος Χαράλαμπος. Στην άνοδο σας ή στην κάθοδό σας μπορείτε να βγάλετε υπέροχες αμφιθεατρικές φωτογραφίες του νησιού και του λιμανιού.

Νησάκι της Ρω

Στα νοτιοδυτικά του νησιού βρίσκεται το μικρό νησάκι της Ρω, που θα επισκεφθείτε με ναυλωμένο καϊκι. Γνωστό για την κυρά της Ρω, τη μοναδική κάτοικο, που από δεκαετίες φύλαγε το νησί και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.

Πανηγύρια – έθιμα

Ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη είναι οι πολιούχοι του νησιού, οι οποίοι γιορτάζουν στις 21 Μαϊου και προς τιμήν τους γίνεται πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα.

Το μεγαλύτερο όμως, πανηγύρι που γίνεται στο νησί είναι στις 19 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία. Αυτή τη μέρα οι ντόπιοι έχουν σαν έθιμο να βρέχονται αναμεταξύ τους (μπουγέλωμα) με θαλασσινό νερό από το λιμάνι, να σπρώχνονται και να πέφτουν στη θάλασσα. Παράλληλα γίνεται γλέντι με ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία του λιμανιού.

Στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Παναγίας, που είναι στην περιοχή χωράφια, γίνεται πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολουθεί γλέντι με ζωντανή ορχήστρα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού και την ενσωμάτωσή του με τη μητέρα Ελλάδα.

Τα έθιμά μας και το παραδοσιακό τοπίο του νησιού προσελκύουν πληθυσμό κυρίως από εξωτερικό για την πραγματοποίηση μυστηρίων γάμων και βαφτίσεων.